Adsense1

adsense2

Смазване на вентилаторите на компютъра с масло (поддръжка)


Живота на компютъра ви най-вероятно зависи от вентилаторите. Най-малко две, в почти всички текущи компютри - малко по-бърз на охладителя на процесора, и по-голям и по-бавен в захранването. Много компютри имат втори  80 mm вентилатор, монтиран в предната част на кутията, за да помогне с въздушния поток

Проблемът е там, че  - вентилаторите не са  вечни.

Моторчетата в съвременните компютърни вентилатори са безчеткови единици, които според компютърни стандарти са завинаги. Но остта, на която вентилаторът се върти,  седи в лагер и лагерите се  износват.

Най-често използвани  и евтини, вид на вентилаторните лагери е тип "втулка". Има простичък дизайн:  стоманеният вал просто седи в твърда втулка. Обичайно втулката е направена от синтерован(обгорен) бронз, който е порест метал, в който са впръснати смазочни средства в завода. Когато смазката на лагера свърши, започва износването, и се чува характерното бръмчене. Износването ще се влоши повече и повече, бръмченето-шумно  и по-шумно, и вентилаторът-ще е по-бавен и по-бавен, докато накрая спре напълно.

Този процес може да отнеме седмици за по-големите и по-бавни вентилатори, но може да се случи и  много по-бързо за по-малките и  високоскоростни вентилаторчета. Отказалият процесорен охладител (CPU fan), вероятно няма да ви остави с мъртъв процесор, но ще направи вашия компютър практически неизползваем, докато не се замени (от прегряване на процесора, ще се задейства защитата, която ще изключи компютъра ви, също така при включване е характерно да издава звуци като биийпване).

Другият вид лагери  са "ballrace", които често се наричат "сачмени лагери".



 
Ето как изглежда сачменият лагер от вътрешната страна - пръстен от стоманени топчета в пространството между външните и вътрешни пръстени от метал.  Топчетата се търкалят между пръстените, което им позволява да се въртят свободно.

Сачмените лагери остават по-добрият вариант, отколкото евтините лагери на втулки;  някои по-високо технологични плъзгащи лагери, съществуващи сега, може да надживеят сачмените лагери, но в повечето вентилатори на компютрите,се  използват евтиният вариант. Когато сачмените лагери най-накрая се развалят,  те са единствено за боклука.

Ако разберете, че лагерите се влошават преди да стане твърде лошо, обаче, може да удължите живота на вентилатора  много повече с няколко капки масло. Ако смажете лагера преди да усетите каквито и да е било симптоми на влошаване, то вентилатора може да живее в пъти повече от това, което е гарантирал производителят.

Как да смажете компютърен вентилатор ?
В повечето компютърни кутии, това е твърде лесно.

Първото, от което се нуждаете е достъп от страна на моторчето(перката) на вентилатора, който е покрит със стикер на производителя.

 Повечето ATX захранвания (ATX Power Supply Units [PSUs]), включително и този на снимката, имат вентилатор монтиран така, че можете да видите на стикера чрез махане на предпазителя за пръстите. Развийте четирите винта, държащи предпазителя (те също прикрепват вентилатора, но без това няма да има много място за движение, дори и без тях) и имате достъп до стикера от страна на вентилатора, без да махате капака захранването.

 Сега внимателно отлепете  стикера. Ако го повредите, не се паникьосвайте, може просто да го замените с парче изолирбанд.

Малките вентилаторчета често са запечатани  със стикер и  нищо друго, но по-големите вентилатори обикновено имат кръгла пластмасова капачка под стикера. Този вентилатор има гумена капачка, която се маха доста лесно.
 
Вътре можете да видите лагера. Този вентилатор има сачмен лагер;  плъзгащите (на втулка) лагери са устроени по малко по-интересен начин.
 
Сега може да смажете вентилатора.

Не е много критично с какво ще смажете.  Препоръчвам ви да смажете с финно машинно масло, който може да откриете в почти всеки магазин за домашни потреби. 

Масла-флакони във вид на спрей, може да бъдат удобни в случай, когато искаме да избегнем омасляването на околността.

Не използвайте WD-40 или подобни продукти. WD-40 имат голямо проникване, изместват водата добре, и разхлабват ръждата, но това е отвратителна смазка. Това е основно керосин, и масло, което остава, след като керосинът се изпари, е повече от достатъчно за спиране на пантите на порта от скърцане, но няма да трае дълго в лагерите на вентилатора.

Не се поддавайте на изкушението да се опитате да запълните лагера напълно с масло. Ако вентилаторът е инсталиран вертикално, излишната смазка ще изтече бързо.  Дори когато вентилаторът е инсталиран хоризонтално с мястото за смазване нагоре, то от центробежната сила на вентилатора, при въртене  голяма част от маслото ще изтече.

Ако искате да запълните вдлъбнатината добре с масло оставете вентилатора да  поседи за известно време, така че маслото да проникне в лагера. Но попийте излишъка с нещо, преди да поставите стикера отново (ако не го направите, стикера няма да лепне, и трябва добре да почистите мястото за да залепне).

Горепосочените инструкции се отнасят за почти всеки вентилатор, който ще намерите в един компютър.

 
Дори големи вентилатори, като този 120mm от захранващият блок на компютъра, имат същия вид лагер, като тези на по-малките модели.
 Освен опасността от дефектиране на оборудването, причинено от отказал вентилатор, не винаги можете лесно да го замените, така че си струва да поддържате охладителите смазани с масло.
 
Този малък вентилатор, в мрежов комутатор (network switch),на външен вид  не изглежда като нещо странно. Но той всъщност работи на 5V напрежение, а не на обичайните 12 волта, така че ще бъде трудно да се замени.

Публикуване на коментар

7 Коментари

  1. Благодаря ти сега вече знам как да си смажа вентилатора :)

    ОтговорИзтриване
  2. Това са неща, от които лично аз нищо не разбирам и съм благодарна че има подобни блогове и фирми,които да ми помагат когато имам проблем с тези системи. Хареса ми съвета който ни давате а именно да не се поддаваме на изкушението да се опитаме да запълним лагера напълно с масло. Ако вентилаторът е инсталиран вертикално, излишната смазка ще изтече бързо. Е като не знам от къде бих могла да се сетя, на скоро имах подобен проблем.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви много за полезната информация

    ОтговорИзтриване
  4. obache kogato mahnah stikera na ventilatora nqmashe takava dupka kade da smaja ?

    ОтговорИзтриване
  5. Каква е процедурата при лаптопите?

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за урока беше ми от полза!

    ОтговорИзтриване
  7. Търкалящите се лагери/съчмени или ролкови/ се смазват САМО с грес в случая с фина литиева

    ОтговорИзтриване

–>