Adsense1

adsense2

Как да ускорим интернет връзката си

Сигурни ли сте, че ползвате максималния капацитет на интернет връзката си? Всъщност не малка част от „пъргавината” на сърфиране се определя от DNS сървърите.
Това са сървъри, които съхраняват имената на уебсайтовете и ги свързват с IP адресите им. Тоест без тях трябва да знаете IP адреса на сайта, за да може да го отворите.
Както всяка техника обаче някои сървъри работят по-добре от други. Едни са стари и немощни, други се обновяват бавно, трети са спрени за ремонт и т.н. Всичко това влияе на интернет връзката, която макар и да е много бърза теоретично, губи време в издирване на DNS сървър и имената на сайтовете и техните реални адреси. Затова лесно може да ускорите сърфирането си, ако изберете достатъчно бърз DNS сървър. Ето как става това.

1. Първо, трябва да разберете кои са най-бързите DNS сървъри, сравнително близо до вас. За целта ви трябват две приложения: Namebench и DNS Benchmark. Те са сходни като функционалност и затова е добре да извършите сканирането за DNS-и и с двете, за да сте максимално сигурни в резултатите. Понякога сканирането отнема време, защото се проверяват почти всички DNS сървъри. Разбира се, най-бързите ще са в челото на списъка след това.

2. Сега трябва да укажете на компютъра и рутера си да използва именно най-бързия сървър. За Windows 7 това е лесно. Отворете Start менюто и напишете Network Connections. Натиснете Enter и изберете активната мрежова връзка с десен бутон на мишката и кликнете Properties. Кликнете таба Networking и след това маркирайте Internet Connection Protocol Version 4 (TCP/IPv4) и кликнете бутона Properties. В таба General поставете отметка пред Use the following DNS server addresses. В полето Preferred въведете IP адреса на най-бързия сървър от резултатите на приложенията в стъпка 1. В полето Alternate въведете IP адреса на втория по бързина. Кликнете ОК на всички прозорци и рестартирайте Windows.

3. Ако разполагате с домашна мрежа, то тогава конфигурирането на Windows не е нужно. Ще трябва да въведете настройките в самия рутер. За целта отворете администраторския му панел и кликнете на DHCP Settings (името може да се различава леко в зависимост от рутера, но DHPC винаги ще присъства). Ще се отворят полета с много настройки. Вас ви интересуват Primary DNS и Secondary DNS. Въведете в тях най-бързите два DNS сървъра и запаметете настройките.

Публикуване на коментар

0 Коментари

–>