Adsense1

adsense2

Хардуерни проблеми с настолни компютри

Хардуерните проблеми проблеми при настолните компютри често са трудни за откриване. Компютърът ви се гаси сам, дава син екран или въобще няма картина. Проблемите може да са в няколко модула на компютъра ви.

ВАЖНО!!! Написаното в редовете по-долу е за Ваша информация и обща култура. Не прибягвайте до извършване на ремонти в домашни условия. Можете да причните по-големи щети. Същвува риск да нараните себе си или околните. Оставете специфичната работа на професионалистите.

Тук ще обърнем по-сериозно внимание на някои от най-често срещаните проблеми:

 ПРОБЛЕМИ СЪС ЗАХРАНВАЩИЯ БЛОК

Тези проблеми могат да се проявят по няколко начина. Кой точно би могъл да се случи на Вас зависи изцяло от това, каква е конфигурацията Ви. Най-често проблемите са рестартиране на компютъра, проблеми с графиката, моментно забиване при пиков товар и др. Много често проблемите от захранващият блок са придружени с шум, брум и вибрации в кутията. Какво всъщност се случва? В захранването има определн брой кондензатори. Кондензаторите са конусовидни елементи, които са пълни със специален флуид. Те са предназначени за временно съхранение на електически заряд.  В следствие на завишени температури причинени от лошото охлаждане на захранването, флуидите се разширяват – кондензатори се пукат. Флуидът в тях изтича и функционалността им спада или спират да фукнционират въобще.
Захранващият блок продължава да работи, но при даден пиков по-голям товар или колебание във входящото напрежение “колабира” и за момент прекъсва тока, който дава на останалите компютърни компоненти. Това води до забиване или рестарт на системата. В такива случаи е възможно да се заменят кондензаторите. Много често се налага и подмяна на вентилаторите които охлаждат захранването. Ако имаме комбиниран проблем (кондензатори и вентилатори) е добре да помислим дали няма да е по-рентабилно да заменим целият захранващ блок.

ПРОБЛЕМИ С ДЪННАТА ПЛАТКА

Понякога проблемните захранвания могат да предизвикат проблеми и по дънната платка. Същите отново биха могли да бъдат предизвикани и от запрашаване, което завишава работната температура на платка. В следствие на това завишаване на температурите кондензаторите по дънната платка също могат да проявят гореописания проблем. В някои случаи подмяната им е невъможна, поради самата структура на платката. Когато смяната е възможна шансовете всичко да работи нормално също не са големи. Причината е в това, че дънните платки са многослойни.


Тоест, тези два слоя с елементи и връзки, които са видими не са единствените. Вътре в самата платка има още няколко слоя връзки и микроелементи. При презапояването на кондензаторите вероятността да бъде прекъсната някоя вътрешна връзка е голяма и това може да доведе до други проблеми, включително и тотална повреда. Изисква се голяма точност, добра апаратура и сръчни ръце за да могат кондензаторите да бъдат сменени без проблеми.


ПРОБЛЕМИ С ПАМЕТТА


 
Често срещано явление е целият компютър да се държи неадекватно заради проблеми с оперативната памет. Възможно е получаването на син екран, рестартиране и др. Понякога компютърът дори не стартира поради проблемна банка памет. Неприятното е, че в много от тези случаи никакъв сигнал не стига до монитора и това допълнително усложнява диагностиката. В някои случаи проблемът се разрешава с т. нар. профилактика на паметта. В други е наложителна подмяна на дефектната платка/банка памет.



ПРОБЛЕМИ С ТВЪРДИЯ ДИСК

За съжаление в последно време все по-често се случва твърдите дискове да дефектират. В миналото това бе много рядко явление, но днес нещата стоят по друг начин. С развитието на технологиите се оказа, че устойчивостта на някои продукти намалява.

Най-често срещаните симптоми за проблем с твърдия диск са забавена работа на компютъра, забвиване, много често дори не успява да зареди операционната система докрай. Ако пък видите надпис на черен екран “No bootable device”  или подобен – то тогава проблемът със сигурност е в твърдия диск или някой от кабелите му. За съжаление в 80% от случаите решението е подмяна на твърдия диск. Рядко проблемът би могъл да бъде решен с така нареченият “формат на ниско ниво” (low level format). И в двата случая данните, които сте имали на диска са загубени безвъзвратно. В някои случаи е възможен ремонт на диска, но тази операция е много скъпа и крие много рискове. Тази стъпка се предприема, когато информацията на диска е ценна и притежателят на диска желае да поеме този риск. Съвет: Винаги пазете важните за вас данни на две места. Рядко ще се случи и двата източника да дефектират едновременно.


ДРУГИ

Това, както споменахме в началото са само една част от най-срещаните хардуерни проблеми в компютъра. Ако никой от описаните проблеми не отговаря на тези, които имате с Вашият компютър не се притеснявайте да ни се обадите и попитате. С удоволствие ще Ви съдействаме в разрешаването на проблемите с Вашият компютър.

Публикуване на коментар

3 Коментари

  1. Здравейте!

    От известно време през няколко дни ми излиза "Едно важно съобщение", "Поставете преносим носител (Важно)". Правя го, архивирам в windows и след 2 - 3 дни - пак същото; пак архивирам, пак съобщение и така до безкрай.

    Като пусна компютъра си, настолен РС, с windows 7 ultimate, започва едно виене, продължавашо няколко минути. Споделям го, без да знам дали има връзка с горния проблем.

    Въпросът ми е поправимо ли е това, и ако да - как би могло да стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Виенето се дължи на това, че един от вентилаторите е износен (вентилаторите си имат лагери, тези лагери като се износят, започват да издават шум, който трае няколко минути при незагрял компютър), ако се смажат вентилаторите в компютъра виенето ти ще изчезне временно за месец - два. Препоръчвам ти смяна на виещия вентилатор.

      А за "Важното съобщение" - просто Windows те кара всеки път да си правиш резервно копие на настройки. Може да изключиш тези съобщения от Контролен панел -> Система и защита -> Работен център -> Поддръжка -> Още информация.

      Също така може да премахнеш всички отметки от страницата в Контролен панел -> Система и защита -> Работен център -> Промяна на настройките на работния център. По този начин няма да ти излизат тези досадни съобщения. Успех!

      Изтриване

–>