Adsense1

adsense2

Проблеми с лаптопи (преносими компютри)

Отстраняването на неизправности по преносимите компютри (лаптоп, таблет и др.) е една много деликатна работа. Изисква се много внимание и крие повече рискове за причиняване на козметични проблеми по устройството. Причината за това е фактът, че технолозите трябва да успеят да съберат много компоненти на малко място и освен това да предвидят възможност за доброто им охлаждане. Затова сервизните услуги на мобилни компютри са значително по-скъпи. Често пъти ремонтът на един лаптоп отнема три пъти  и повече. Вниманието и усилията, които един техник трябва да вложи от себе си също не са малко. Затова е вярно твърдението, че колко по-малко е устройството – толкова по-скъп е ремонта.

Кои са най-често срещаните проблеми с преносими компютри?

 

 ЗАГРЯВАНЕ 

Всеки ползвател на лаптоп вероятно се е сблъсквал или поне е чувал за този проблем. Най-честата причина за това явление е напластеното количество прах около вентилаторите и охладителните радиатори. 

 

Клиентите често смятат, че като приближат въздуховода на прахосмукачката до вентилатора и проблема ще се реши. За съжаление така се отстраняват едва 1/10 от набитите частици и проблема остава. Още по-голяма степен на замърсяване има, ако около лаптопа се пуши. Димът влиза във въздуховодите и се филтрира. По частите полепват катранените частици, а по тях прах, който като се загрее малко и става като кал. Използването на подложки не решава проблема, а създава такова чувство. Подложките охлаждат само корпуса, а той не е важният в случая. В повечето случай те дори повече пречат, като спомагат за навлизането на прах в лаптопа, чрез въздухопотока, който създават.
Понякога проблема не се решава само с почистване. Радиаторите и термалните модули контактуват с чиповете непряко, посредством термопаста или термоподложки. Често в следствие на продължително излагане на висока температура тези компоненти се спичат и стават негодни за употреба. Подмяната им е задължителна. За щастие по-рядно се случва да е спукан термалният модул. Същият представлява медна тръба (на снимката) пълен със специален газ, подпомагащ по-бързото извеждане на топлината до вентилатора. При определни условия модулът се пука и газът му изтича. Това отнема охладителните способности на системата. Необходима е подмяна на термалният модул.


ПРОБЛЕМИ С КЛАВИАТУРAТА

Използваме преносимите компютри навсякъде – в заведението, кухнята, тоалетната и безброй други места. Възможността лаптопа да бъде залят с течност е огромна. Обикновено потребителят оставя лаптопа да изсъхне и при следващо пускане установява, че калвиатурата (дано да е само тя) или отделна секция от бутони по клавиатурата не работят. За съжаление в повечето случаи е твърде късно за всякакви последващи действия и единственото решение е подмяна с нова клавиатура.
Друг често срещан проблем с клаватурата е повредени или липсващи бутони. 

 Вероятноста повредата да е поправима е едва 15%. Бутоните се държат на много фини пластмасови крачета, които много лесно се чупят. Дори да не са счупени наместването им в правилните позиции много труден процес и често невъзможен. Тук отново се препоръчва смяна на цялата клавиатура. За наше съжаление (и радост на производителите) отделни клавиши не се продават. 


ПРОБЛЕМИ С ДИСПЛЕЯ (МОНИТОРА)

Тук също можем да разглеждаме няколко най-често срещани проблема. На първо място е така наречената от клиентите “черта”, “черти” или още “ивици”. Това, това което се случва найчесто всъщност е механично счупване на матрицата, в следствие на което се разтичат флуидите в нея. Друга възможна, но по-рядко срещана причина за този проблем, е прекъсване по кабела на дисплея. И в двата случая се налага подмяна на повреденета част. За съжаление подмяната на дисплей е скъп ремонт, но и не толкова скъп за да захвърлите лаптопа си заради тази причина.
Друг често срещан проблем е наличието на изгорели пиксели на дисплея. 

 

Този проблем рядко се проявява по вина на клиента. Това са светли или тъмни точки на дисплея. Характерно за тях е, че не се оцветяват в правилната окраска. За съжаление тук отново не може да се ремонтира. Някой клиенти започват услиено да чистят монитора и така причиняват повече проблеми. Ако пикселите не са много и това не пречи на работата Ви препоръчваме да изчакате, докато проблемът не стане нетърпим за Вас. Тук отново единственият начин за отстраняване на този проблем е смяна на матрицата (дисплея). 


ДРУГИ
Проблемите с Вашият лаптоп може да са от всякакво друго естество (разхлабени панти на монитора, счупен корпус, повреден куплунг за зарядното или някой друг порт, проблеми с паметта, твърдия диск, дънната платка и др). Не е срамно това, че не знаете на какво точно се дължи Вашият проблем. Нормално. Не всеки може да разбира от всичко и най-вероятно има сфера, в която Вие сте по-добри специалисти. Лошото е, когато необучени и неопитни лица правят опити да ремонтират компютъра Ви. Това, че синът на комшията учи информатика не го прави компютърен специалист и не гарантира, че ще може да Ви направи правилната диагностика, още повече и ремонт на Вашият компютър.

Публикуване на коментар

0 Коментари

–>