Adsense1

adsense2

uTorrent тайно инсталира програма за добив на биткойни

Потребителите на един от най-популярния битторент клиент uTorrent след обновяването до 32-битовата версия 3.4.2 build 28913 се сблъскаха с неприятен факт: заедно с програмата за обмен на торенти в компютърната система тихо се инсталира и приложението EpicScale за добив на биткойни.
Стана ясно, че това е програма на EpicScale Inc., която използва времето на престой на процесора за свои цели. Според компанията, незаетите компютърни ресурси се използват за благородни цели - за решаване на различни математически задачи, за пресмятане на физични симулации, както и за добив на криптовалута. Получените по този начин биткойни ще се използват "за благотворителност и за подобряване на света, в който живеем".

Само че всичко това е написано някъде в сайта на EpicScale. Вместо да афишира своите благи намерения, компанията тихичко инсталира своя софтуер на потребителските компютри, без предварително да поиска съгласието на потребителите. Това поведение е, меко казано, неетично, а и тяхната програма дотолкова претоварва процесора, че затруднява нормалната работа на компютъра.

Във форума за техническа поддръжка на uTorrent много потребители потвърдиха инсталирането на тази програма. uTorrent казаха, че са сключили търговско споразумение с EpicScale и че все пак деинсталирането на тази програма е възможно.

Публикуване на коментар

0 Коментари

–>